Yazar Rehberi
GÜNCEL HEMŞİRELİK ARAŞTIRMALARI DERGİSİ YAZAR REHBERİ
JCN’ gönderilen yazılar, alıntılar dahil, özet, tablolar ve kaynaklar hariç olmak üzere ana metin için 5000 kelimeyi geçmemelidir.
Ayrıca, çalışmanızın metodolojisine uygun aşağıda belirtilen raporlama kılavuzlarını kullanmanızı ve makalelerde belirtmenizi rica ediyoruz. Yayın için kabul edilen yazı kategorileri (1)Sistematik inceleme ve Meta analiz, (2) Orjinal araştırma (Nicel, Nitel ve Karma yöntemler) (3)Klinik çalışma; (4)Pilot çalışma, (5) Deneysel araştırma çalışması veya sistematik inceleme için geliştirilen protokoller, (6) Ölçek geliştirme çalışmaları, (7) Vaka sunumu/ raporlarıdır. Yayın için derleme makale kabul edilmeyecek, editörler tarafından davet edilen derlemeler yayınlanacaktır. Sadece Kanıt Sentezi sağlaması bakımından PRISMA rehberliğinde hazırlanan ve uygun şekilde yürütülen sistematik inceleme ve meta analiz makalelerini dikkate alınacaktır.
Araştırma türlerine göre önerilen raporlama kılavuzları;
MAKALENİN HAZIRLANMASI
Makale (1) başlık sayfası; (2) ana metin dosyası; (3) tablo ve şekiller olarak ayrı dosyalarda sunulmalıdır:
Başlık Sayfası
Başlık sayfanız aşağıdaki bilgileri içermelidir:
- Başlık anahtar kelimeleri içeren kısa bir bilgilendirici olmalı (en fazla 20 kelime).
- Başlık kısaltmalar içermemelidir.
- 40 karakterden kısa olacak şekilde kısa bir başlık;
- Tüm yazarların tam adları (lütfen soyadlarını BÜYÜK HARF olarak yazınız);
- Tüm yazarların kurumsal bağlantıları ve ORCID numarası
- İletişimden sorumlu yazarın detaylı iletişim bilgisi
- Yazarlık Katkısı
- Teşekkür (Gerekli ise)
- Çıkar Çatışması beyanı
- Finansman Beyanı
- Klinik Araştırma Kayıt Numarası (varsa)
- Makale bildiri olarak sunulduysa, bildiri adı, kongrenin adı, tarihi ve zamanına ilişkin bilgiler
Ana metin dosyası, aşağıdakileri içermelidir;
Özet
200-250 kelime Türkçe ve İngilizce hazırlanmalı, Amaç, Yöntem, Bulgular ve Uygulamada Kullanım alt başlıklarını içermelidir.
Anahtar Kelimler
Anahtar kelimeler en az üç ve en fazla 10 anahtar kelime olmalıdır. Yazarlar, MeSH anahtar kelimeleri kullanmayı ilke haline getirmelidir.
Ana Metin Dosyası
Ana metin dosyanızı hazırlamayla ilgili ayrıntılar için lütfen gönderdiğiniz makale türüne özgü yönergelere bakın. Makaleler çift kör hakemli olduğundan, ana metin dosyası yazarları tanımlayabilecek herhangi bir bilgi içermemelidir.
Araştırma Makaleleri
Araştırma makaleleri kaynaklar hariç olmak üzere en fazla 5000 kelime olmalıdır.
Başlık: Başlıklar 20 kelimeyle sınırlıdır.
Özet: 200-250 kelime Türkçe ve İngilizce hazırlanmalı, Amaç, Yöntem, Bulgular ve Uygulamada Kullanım şeklinde yapılandırılmalıdır.
Anahtar kelimeler: En az üç ve en fazla 10 anahtar kelime olmalıdır. Yazarlar, MeSH anahtar kelimeleri kullanmayı ilke haline getirmelidir.
Ana metin: Aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır.
-GİRİŞ
Araştırmanın Amacı
-GEREÇ ve YÖNTEM
Araştırmanın Türü
Araştırmanın Evren ve Örneklemi
Veri Toplama Araçları
Verilerin Toplaması
Etik Boyut
Analiz
-BULGULAR
-TARTIŞMA
Araştırmanın sınırlılıkları
-SONUÇ VE ÖNERİLER
-KAYNAKLAR
Olgu sunumu;
Olgu sunumu en fazla 2000 kelime olmalıdır.
Özet: 200-250 kelime, Türkçe ve İngilizce hazırlanmalıdır.
Olgu sunumları aşağıdaki gibi yapılandırılmalıdır.
-GİRİŞ
Amaç
-OLGU SUNUMU
-TARTIŞMA
-KAYNAKLAR
Sistematik İnceleme ve Meta Analizler için;
Özet: 200- 250 kelime olmalı. Amaç, Tasarım, Veri kaynakları-arama tarihini de içermeli, İnceleme Metodu-veri tabanları ve anahtar kelimeler, Bulgular, Sonuç ve Etkisi şeklinde yapılandırılmalıdır.
Sistematik İnceleme ve Meta Analizlerin ana metinleri aşağıdaki gibi yapılandırılmalıdır.
GİRİŞ
YÖNTEM
Amaç/amaçlar
Tasarım
Arama stratejisi
Arama Sonuçları
Kalite ve Bias Değerlendirme
Veri çıkarımı
Sentez
BULGULAR
TARTIŞMA
SONUÇ
Makalenizin ana metni aşağıdaki başlıkları içermelidir:
GİRİŞ
Çalışmaya rehberlik eden bilimsel, kavramsal veya teorik çerçeveyi sunun, uygun olduğunda kavramsal model ve / veya teoriyi tanımlayın ve bunlara genel bir bakış sağlayın. Temel kavramları veya çalışma değişkenlerini tanımlayın ve tanımlayın. Bilimsel hipotez, kavramsal model veya teori ile çalışma değişkenleri arasındaki bağlantıları açıklayın. Çalışma değişkenleri arasındaki bağlantıları açıklayın ve bu bağlantıları ilgili teorik ve ampirik literatürle destekleyin.
YÖNTEM
Amaç
Çalışmanın amaçlarını belirtin. Örneğin, "Çalışmanın amacı ..." ve test edilecek araştırma sorularını veya hipotezlerini belirtin.
Tasarım
Kullanılan spesifik araştırma tasarımını tanımlayın. Örneğin, tanımlayıcı, ilişkisel, deneysel, yarı deneysel, kesitsel, longitudinal çalışma gibi
Araştırmanın Evren ve Örneklemi
Araştırmanın evren ve örneklemi tanımlanmalı. Kullanılan örnekleme stratejisini / stratejilerini belirleyin. Örneğin, random, tabakalı, amaçlı örnekleme gibi. Dahil edilme kriterleri ...", "Hariç tutma kriterleri ..." ile katılımcıların nasıl araştırmaya alındığını açıklayın. Örneklemin büyüklüğünün nasıl belirlendiği ve güç analizi hesaplamasını rapor edin.
Veri Toplama Araçları
Araştırmada kullanılan farklı veri toplama araçları için alt başlıklar kullanın. Örneğin, tanıtıcı bilgi formu, ölçekler gibi. Kullanılan ölçeklere yönelik; orijinal dilden uyarlanan ölçeklerde ölçeğe yönelik bilgiler, geçerlilik güvenirliğine ilişkin süreçler açıklanmalıdır. Geliştirilen ölçeklerde ise, geçerlilik ve güvenilirlik testi dahil olmak üzere kullanılan süreçleri açıklayın.
Verilerin Toplanması
Verilerin kim tarafından hangi prosedürler uygulanarak toplandığını belirtin. Veri toplama dönemini belirtin. Örneğin, Ocak 2021-Eylül 2021 şeklinde belirtin. Belirtilen tarih araştırmanın gönderilmesinden en fazla beş yıl önceye ait olmalıdır.
Etik Boyut
Araştırmanın bir etik kurul onayı beyanını sağlayın. Etik kurul onayının alındığı üniversitenin veya diğer kurumun adını vermeyin. Yalnızca etik komite onayının bir üniversiteden ve / veya başka bir kuruluştan alındığını belirtin. Araştırma yönetimini sağlamak için alınan kurum izni, katılımcıların izni gibi diğer onayları açıklayın.
Analiz
Araştırmada kullanılan bilgisayar yazılımı da dahil olmak üzere, verileri analiz etmek için kullanılan teknikleri açıklayın. Örneğin, verileri analiz etmek için 'SPSS sürüm X kullanıldı. Hipotezleri test etmek için varyans analizi teknikleri kullanıldı. "
BULGULAR
Katılımcıların temel özelliklerinin (yaş, cinsiyet dağılımı v.b.) açıklamasıyla başlayın. Araştırmanın amacı, araştırma sorusu veya hipotezine yönelik bulgular açıkça sunun. Alt başlıkları uygun şekilde kullanın. Şekiller ve tabloları gerektiği gibi kullanın, ancak en fazla üç veya dört tablo ve bir veya iki şekil ile sınırlandırmaya çalışın. Her şekle / tabloya metinde atıfta bulunulmalı, ancak tablolarda belirtilen metin materyalinde tekrarlanmamalıdır. Bunun yerine, metindeki kilit noktaları tanımlayın ve ayrıntılar için okuyucuları tablolara yönlendirin. Tablolar / şekiller metne atıfta bulunulmadan anlaşılır olmalıdır, yani tüm kısaltmalar açıklanmalıdır; kullanılan tüm testleri tanımlayın.
TARTIŞMA
Tartışma, kavramsal veya teorik çerçeve ve mevcut literatür ile ilişkili olmalıdır. Önceki araştırma bulguları sizinkiyle aynı mı yoksa farklı mı? Çalışmadan hangi yeni bilgilerin ortaya çıktığı hakkında sonuçlar çıkarın. Örneğin, bu yeni bilgi yeni kavramlaştırmalara katkıda bulunabilir veya mevcut olanları sorgulayabilir; teorilerin veya hipotezlerin geliştirilmesine yol açabilir, mevcut teorileri geliştirebilir, sorgulayabilir veya metodolojik iç görüler sağlayabilir. Ayrıca uygulamada gelişmelere yol açabilecek veriler sağlayabilir. Sonuç olarak tartışmadaki temel nokta, okuyucuların beklentisi araştırmanızın mevcut literatüre ne kattığıdır.
Araştırmanın Sınırlılıkları
Örnek temsili ve / veya örneklem büyüklüğü ve sonuçların genelleştirilebilirliği / dış geçerliliği dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çalışma sınırlamalarıyla bitirin.
SONUÇ VE ÖNERİLER
Sadece bulguların bir özetini, tekrarı değil, gerçek sonuçlar sunun. Verilerle ilgili olarak teorinin yeterliliği hakkında sonuçlar çıkarın. Verilerin teoriyi destekleyip desteklemediğini belirtin. Kavramsal modelin çalışma için yararlı ve yeterli bir rehber olup olmadığını belirtin. Uygulama, araştırma, eğitim, yönetim için önerileri uygun şekilde ve sınırlamalarla tutarlı şekilde belirleyin.
KAYNAKLAR
Kaynaklar Amerikan Psikoloji Derneği Yayın El Kitabına (APA) (6. baskı) göre hazırlanmalıdır. Bu, metinde yapılan alıntıların yazar-tarih yöntemini takip etmesi gerektiği anlamına gelir; burada yazarın soyadı ve yayın yılı metinde görünmelidir (Örneğin; Tanyer, 2020). Tam kaynak listesi makalenin sonunda isme göre alfabetik olarak görünmelidir.
Aşağıda kaynak yazımı ile ilgili bazı örnekler verilmektedir. Kaynak yazılımında MENDELEY ya da benzeri referans yönetim programları kullanılması önerilir. APA referans stili hakkında daha fazla bilgi için lütfen orjinal APA kılavuzlarına ulaşınız. https://apastyle.apa.org/6th-edition-resources/
Dergi makalesi
Larson, H. J., Jarrett, C., Eckersberger, E., Smith, D. M., & Paterson, P. (2014). Understanding vaccine hesitancy around vaccines and vaccination from a global perspective: A systematic review of published literature, 2007–2012. Vaccine, 32(19), 2150–2159
Kitap
Alpar, R. (2014). Applied statistics and reliability-validity, (3rd ed.) Ankara: Detay Yayıncılık
İnternet
RCN. (2020). Retrieved from https://www.rcni.com/nursing-standard/ newsroom/news/covid-19-redeloyment-training-non-existent-or-inadequate-nurses-reveal-160301.
Tablolar
Tablolar bağımsız olmalı ve metinde bulunan bilgiler ile birbirinin aynısı olmamalı ve tamamlayıcı nitelikte olmalıdır. Görüntü olarak yapıştırılmamalı, düzenlenebilir dosyalar olarak sağlanmalıdır. Göstergeler kısa ama kapsamlı olmalıdır. Tablo, açıklama ve dipnotlar metne atıfta bulunulmadan anlaşılabilir olmalıdır. Tüm kısaltmalar dipnotlarda tanımlanmalıdır. Dipnot sembolleri: †, ‡, §, ¶ kullanılmalı (bu sırayla) ve *, **, *** p değerleri için ayrılmalıdır. Tablo başlıkları "TABLO 1 Dahil edilen çalışmaların temel özellikleri" örneğine uygun yazılmalıdır. En fazla 5 tablo eklenmeli.
Şekiller
Şekil ve açıklaması, metne atıfta bulunulmadan anlaşılabilir olmalıdır. Kullanılan sembollerin tanımları mutlaka olmalı ve tüm kısaltmaları ve ölçü birimlerini tanımlanmalıdır.
Genel Yazım Kuralları
- Yazılar A4 standardında, sayfaya her kenardan 2,5 cm boşluk kalacak şekilde yerleştirilmelidir.
- Yazılar Times New Roman karakterinde iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
- Çalışmalarda dipnot kullanılmamalı, açıklamalar metin içinde verilmelidir.
- Sayfa numaraları özet sayfasından başlanarak sayfanın sonunda ve ortada yer almalıdır.
- Türkçe ve İngilizce başlıklar 14 punto her kelimenin ilk harfi büyük, bold ve ortaya hizalı yazılmalıdır.
- Özet/ Abstract başlığı 11 punto, büyük, bold ve sola yaslanmış olarak yazılmalı alt başlıklar ve metin içi 9 punto, her kelimenin ilk harfi büyük, bold ve sola yaslanmış ve yazılar iki yana yaslanmış olmalıdır. Özet ve kaynak yazımında bir tam satır aralığı kullanılmalıdır.
- Metin içi başlık numaraları kullanılmamalı, ana başlıklar (GİRİŞ gibi) 11 punto, büyük, bold ve sola yaslanmış olarak yazılmalı, alt başlıkları 11 punto kelimenin ilk harfi büyük (Araştırmanın türü gibi), bold ve sola yaslanmış olmalıdır.
- Ana metinde satır aralığı 1,15 satır ve metin içi 11 punto olmalıdır.
- Paragraflarda girinti kullanılmamalı bütün paragraflar sola ve yazılar iki yana yaslanmış olmalıdır.
- Bölüm başlıkları ve metin arasında başlıktan önce 6 nk boşluk olmalıdır.
- Metinde yer alan şekil, grafik ve fotoğrafların eni 11 cm, boyu 8 cm'yi aşmamalıdır.
- Tablo başlığı tablonun üstüne (Tablo 1. Xxxxxx), şekil başlığı şeklin altında 10 punto, başlığın sadece ilk harfi büyük, bold ve sola yaslanmış olarak yer almalıdır.
- Sonuç bölümünden sonra yazar katkısı, çıkar çatışması ve finansman beyanı başlıklarına yer verilmelidir.
- Kaynaklar 10 punto ve APA kuralına göre yazılmalıdır.