Eczacıların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları

Betül UÇAR

Öz


ÖZET

Amaç: Araştırma, eczacıların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının belirlenmesi; sosyo-demografik özelliklere ve sağlık özelliklerine göre sağlıklı yaşam biçimi davranış düzeyinin değişimini incelemek amacıyla tanımlayıcı türde yapılmıştır.

Yöntem: Araştırma, Isparta il merkezinde Şubat 2019-Mayıs 2019 tarihleri arasında Türkiye Eczacılar Birliği’ne bağlı serbest eczacılarda yapılmıştır. Tam sayım yöntemi ile yapılan araştırmada, Isparta il merkezinde bulunan 117 eczacıya ulaşılması hedeflenmiş ve 104 eczacıya ulaşılmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için gerekli etik izinler alınmıştır. Çalışmada veriler sosyo-demografik form, sağlık özellikleri formu ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II (SYBDÖ- II) kullanılarak toplanmıştır. Veriler sayı, yüzde ve frekans dağılımları olarak özetlenmiş ve bağımsız gruplarda t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır.

Bulgular: Araştırmaya katılan eczacıların; %69,22’si sigara, %84,6’sı alkol kullanmamaktadır, zayıf ve normal kilolu olanların oranı ise %44,2’dir. SYBDÖ-II toplam puan ortalaması ise 128,105±19,047 olarak orta düzeyde bulunmuş, alınan en düşük puan 84, en yüksek puan 192’dir. Yaş grubu 42-53 arasında olan eczacıların beslenme puan ortalamaları daha yüksektir. Sigara kullanmayan eczacıların, kullanan eczacılara göre SYBDÖ-II toplam puan ortalaması, beslenme, manevi gelişim, stres yönetimi alt boyut puan ortalamaları yüksek bulunmuştur. Diğer sosyo-demografik değişkenler ise ilişkili değildir.

Uygulamada Kullanım: Eczacıların sahip olduğu sağlıklı yaşam davranışları hizmet sundukları bireylere rol model olma açısından önemli olacağı için, eczacıların sağlıklı yaşam davranışlarının belirlenmesi literatüre katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: Eczacılar, sağlığı geliştirme, sağlıklı yaşam biçimi davranışları


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.